Jag tänker på dig

JAG TÄNKER PÅ DIG låter dig upptäcka eller återupptäcka biblioteket som plats. Som deltagare inbjuds du att följa instruktioner via hörlurar, och interagera med biblioteksmiljön på både väntade och oväntade vis. Med en touch av magisk realism får du uppleva smygkoreografi, censur och glimtar ur böckernas mångtusenåriga historia. Du ges möjlighet att utföra diskreta motståndsaktioner samt upptäcka dolda budskap mitt i det offentliga rummet. JAG TÄNKER PÅ DIG erbjuder ett lekfullt tillfälle att se på ett av våra viktigaste gemensamma utrymmen med nya ögon, och att göra biblioteket till ditt eget. 

JAG TÄNKER PÅ DIG spelas både som skolföreställning och för allmänhet, från ca 10 år. Den finns tillgänglig på svenska, engelska och arabiska(från HT2025) och passar i princip alla bibliotek. Föreställningen är en hyllning till läsandet och biblioteken som försvarare av demokratiska värden och yttrandefrihet.

JAG TÄNKER PÅ DIG blev utvald till Bibu 2024 med följande motivering:

“En varsam röst i hörlurarna guidar oss genom biblioteket. Med utgångspunkt i den egna kroppen rör vi oss i en koreografi genom rummet. Ensam och tillsammans med andra. Med uppdrag förs vi in i litteraturens värld. Ord binder samman tid och rum. Enkla handlingar gör oss till en del av historien. Föreställningen blir en hyllning till läsandet och biblioteken som försvarare av demokratiska värden och yttrandefrihet. Bibliotek som mötesplatser över hela världen – ett kulturpolitiskt ställningstagande.”

Naturen

Naturen – en tragikomisk dansteater om hur människan behandlar naturen

Den Augustprisbelönade barnboksförfattaren och illustratören Emma Adbåges omtyckta bok Naturen blir för första gången en scenproduktion. Den ursprungliga idén till uppsättningen kom från Irma von Platen och Elin Hallgren under hösten 2024 och implementerades i Undantagets verksamhetsplanering för 2025. Musiken är specialskriven av den uppmärksammade Piteå-bördiga artisten Folke Nikanor.

Urpremiär 19 mars 2025. 

RAJ

En dansföreställning för ungdomar, en dansantologi på temat framtid och ungdomars syn på olika framtidsscenarier för världen.

“Nu går varje år lika snabbt som en sekund, en blinkning är ett jordsnurr. I ett mellanrum mellan tid och rum, fast i tidens mun. En begravning av världen så som vi känner den och firandet av det nyas födelse.”

RAJ är en dansresa genom vibrerande landskap av svettig och surrealistisk koreografi.

Föreställningen bygger på insamlat material utifrån workshops och samtal med ungdomar kring temat, och personliga berättelser, tankar och känslor.

Dans och koreografi: Dans och scenkonstkollektivet Dansbandet: Love Andersson, Martina Fischer och Karin Raudsepp 
Musik: Alexander Wallin
Film: Lucas Carlsson
Klippning: Love Andersson
Foto: Lucas Carlsson, Talat Bhat
Ljusdesign: Fredrik Stålberg
I samproduktion med: Dans i Örebro/Region Örebro Län
Med stöd av: Dans i Västerbotten, Dans i Blekinge och Gula villan Järna

 

Workshops och metoden bakom framtagandet av RAJ:

I skapandeprocessen har gruppen Dansbandet mött i ungdomar från olika delar av Sverige i workshops för att tillsammans ta reda på och bearbeta deras tankar, känslor och idéer kring temat framtid. Tillsammas har de dansat, mediterat/visualiserat, skrivit och skapat koreografi. Med dessa olika uttryck som konstnärlig pedagogisk metod
har Dansbandet berört projektets tema och samtidigt samlat in konstnärligt material. Därefter har Dansbandet koreografiskt förvaltat och bearbetat det material som kommit upp i mötet med ungdomarna och skapat RAJ som scenföreställning.
I och med denna metod är de ungdomar som Dansbandet mött också medskapare till föreställningen som helhet. Ungdomarna bidrar till att göra innehållet i den sceniskaföreställningen relevant och i förlängningen även relevant för de ungdomar som tar del av verket genom turné. Parallellt med turnerandet av RAJ som scenföreställning fortsätter Dansbandet att utöka dansantologin genom att möta fler ungdomar i workshops. RAJ verkar som en megafon för att höja ungas röster kring temat, stärka deras agens och mod till att uttrycka sig samt främja och fördjupa ungdomarnas engagemang för dans och rörelse som hantverk och konstform.

Tveka inte att kontakta oss vid intresse av workshops.
Vi skräddarsyr gärna ett upplägg baserat på behov och önskemål. Workshopens längd går också att anpassa men brukar vara ca 45-120 minuter. 

 

TENDENS

Du bjuds in till ett rum där nya hem skapas. Inramat av koreografens västerbottniska rötter & med inspiration av konstnären Tage Lundins sinnliga konst bildas scener av nostalgi och samvaro.

Föreställningen arbetar med ordet vi-samhet och skapar en värld där alla som betraktar den får bärande roller, bara genom att vara där. 

Tendenser och omedvetna gester omformuleras till dans för att bli en plats vi alla byggt tillsammans.

Du sitter lugnt i din stol och betraktar hur din närvaro blir grund till koreografi, eller så låter du dig successivt vaggas in i nuet. 

Tendens är en innerlig dansföreställning som undrar om det är våra rörelser som tar oss hem.

Rosa löften

Dansaren Marianne Kjærsund har sedan 2008 bjudit upp publiken i MHS helaftonssolo Rosa löften. Rosa löften har sin utgångspunkt i ett undersökande av kropp, identitet och samtida dans i relation till dansbandskulturen och dess musik. Verket är en fortsättning på Bättre folk (2006), där det föddes en lust att utveckla en av de fiktiva karaktärerna och placera den i en ny social danskontext.

Processen bygger på att samtidigt förhålla sig både emotionell och analytisk till dansbandsmusikens texter och sammanhang; att för en solokropp skapa rörelseprinciper och en kroppslig värdegrund för foxtrotten och buggens kinestetiska funktion. Verkets estetik och form försöker iscensätta den fysiska och känslomässiga kontaktyta som den sociala dansen och dansbandsmusiken skapar utrymme för.

Rosa löften är en timmes romantisk värderingsövning och en känslomässig svängom som inte lämnar någon oberörd.

Koncept/Koreografi Malin Hellkvist Sellén 

Dans Marianne Kjærsund

Kostym Lena Lindgren

Scenografi/Ljusdesign Erik Westerlund   

Mask Marina Ritvall   

Musik Niklas Swanberg och dansband

Producent Anne Koutonen   

Produktion Malin Hellkvist Sellén

Rosa löften  producerades med stöd av Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Framtidens kultur, Stockholms stad och Stockholms läns landsting i samproduktion med Norrlandsoperan.

Nattskift

Hon har Nattskift 
i textilfabriken
men jag
ska hämta henne.

 

En är fast i ekorrhjulets eviga snurr, medan en annan är på att att rädda henne därifrån. Eller är det hennes inre röst som ropar med allt starkare kraft om att hitta den vilda naturen inom sig. 

Med poesi satt i rörelse är Nattskift är en saga om att bli hel och hitta sin inre skaparkraft. 

where the dust settles – kortversion

Med stor skicklighet, medvetenhet och tydlighet. Högt tempo och kraftfulla rörelser. En dansare och en musiker på scenen. Dovt ljus, lysrör, Damm.

Röra upp damm. Röra upp skeenden och saker i livet. Riva upp känslor. Om dammet aldrig får lägga sig riskerar vi att fastna i samma mönster. Where the dust settles kan handla om att låta dammet lägga sig, få syn på sig själv och modet att våga förändra. 

Det handlar om människorna. Det handlar alltid om människorna. 

När dammet lagt sig…

Den här versionen av vår egenproduktion where the dust settles är kortare än fullversionen samt mindre till ytan, vilket gör den lättare att arrangera för de som endast har tillgång till mindre lokaler. Den turnerar med en musiker och en dansare och lämpar sig för event då den är 15 minuter lång, flexibel och lätt att passa in i ett större sammanhang.

På scen:  Linn Lindström och David Björkén Koreograf: Fabian Wixe
Danskonstnärer: Nerea Gurrutxaga och Linn Lindström
Kompositör & musiker: David Björkén 
Ljusdesign: Calle Mårtensson.                                                                Kostym: Ina Andersson 
Producent/Koordinator: Hanna Lundqvist

Målgrupp: Från 12 år
Längd: 15 min

Med stöd av Luleå kommun, Kulturrådet, Sparbanken Nord och Region Norrbotten

El diablo es mujer

 Ett Djävulens sändebud. Genom historien stigmatiserad och torterad. I rakt nedstigande led från en förvisad Eva via inkvisitionens avrättade häxa till dagens horstämplade våldtäktssofer.

​El Diablo es Mujer är ett danskonstverk som genom Contemporary Dance avser att dekonstruera demoniseringen av kvinnan. Tre kvinnliga dansare i samexistens befinner sig i ett gränsland där de förkroppsligar El diablo, Djävulen.

Dansarnas hud transformeras från den av ett väsen till ett annat; en främmande hud som utgör del av ett cykliskt habitat som genom verkets minimalistiska formspråk ger utrymmer för kontemplation.

El diablo es extranjero

 
“Skuld-mätaren” indikerar att invandrare har kommit för att stjäla våra jobb och ”faro-mätaren” blinkar rött” (Eduardo Galeano, Espejos. 2008)

Människor har migrerat sedan början av vår historia men samtidigt har gränserna vuxit. Om allt rör sig, om allt förändras, om gränserna omvandlas. Vem är den verkliga utlänningen då? Är det jag? Är det du? Vi skapar den här föreställningen utifrån tre frågor: vad innebär hemma? Vad innebär det att återvända hem? Vad innebär det att vara utlänning? Vi kommer att utforska dessa frågor tillsammans med invandrare från olika länder och publiken.

El Diablo es extranjero är ett samarbete med Other Side Company från Frankrike och var skapat under den Internationella dansresidens i Östersund arrangeras av Konstnärsnämnden tillsammans med Estrad Norr.

Merry.Go.Round

Merry.Go.Round är både dans och teater, rörelse och poesi. Musiken är en blandning av svensk jazz, opera, pop och NASA’s inspelningar från vårt solsystem. Det är en föreställning full av improvisation och närvaro, olik det mesta och svår att sätta ord på. Press har bland annat beskrivit den som “stor och filmisk, som ett intro till en okänd värld” (Malin Palmqvist, Länstidningen, 2017), och “striking images, pure emotion”. (Seona Mac Reamoinn, The Irish Times 2017)

Mellan 2012 och 2017 skapade Maria Nilsson Waller tre dansstycken; som alla hade utgångspunkt i våra sista oägda platser – terra nullius. Det första, Last Land, var en resa i fantasin till Antarktis och Bir Tawils öken, följt av Founder – en djupdykning ned till vår okända och oåtkomliga

havsbotten. Merry.Go.Round är det sista stycket i serien, där vi blickar ut i rymden och mot mänsklighetens okända framtid. ( Ni minns kanske även hennes verk See The Man för ÖFK 2015, eller nu senast This Is Home för jämtländska kvinnor och platser.)

Genomgående för alla stycken och för Flora Fauna Project’s arbete är att de på olika sätt belyser vår skiftande relation till miljön och naturen, och tittar närmare på det okända – gränslandet där vetenskap får ge vika för myten.

Merry.Go.Round (karusell på svenska) väver här också in den romantiska myten – alla dessa historier och idéer om kärlek, romantik och relationer som dominerat västvärlden sedan tidig medeltid. Det är ett stycke om hemlängtan och våra hjärtans längtan. Genom loopar och omloppsbanor, i en dans som är lika mycket kosmisk som vardagligt mänsklig, tumlar de fem dansarna om varandra i en värld som ibland verkar söndertrasad av post-romantisk stressdisorder, och ibland rymmer skönhet och harmoni. Vad händer när våra vägar korsas? Hur kan vi hålla samman om våra vägar går isär?