Folk – dans och turer om figurer

“Folk – dans och turer om figurer” har sin utgångspunkt i boken “Folk – främlingar och vänner nån du kanske känner” av Emma och Lisen Adbåge och musikalbumet “Folk – dikt och toner om personer” av Britta Persson. 

Publiken bjuds in i Folk-världen där de får uppleva fartfylld dans i kombination med interaktiva rörelse- och ljudlekar, dramatisk vardagspoesi och en filosofistund mellan publik och dansare. 

Någon köper två paket med pulvermos och någon undrar vad som händer när man dör, någon ångrar att den råkat äta upp marsipanrosen och någon besöker romantiska städer med bara fint väder. Människa och kundvagn möts i en ömsint tryckare, hejarklacken skanderar innehållet i en upphittad inköpslista, en trehövdad kroppsmaskin bygger en kärleksförklaring till mage, röv och händer. Helt enkelt en hyllning till det stora och det lilla i livet.

Läsfrämjande dans:
Med dans som metod vill vi med flera olika ingångar i litteraturens magiska värld bidra till intresse för ord och böcker. Vi hoppas att ”Folk – dans och turer om figurer” ska kunna erbjuda en väg in till litteraturens och musikens värld med målet att uppmuntra läsande, språkglädje och kulturutövande hos barn.

Workshop: 
Workshopen erbjuds både i anslutning till föreställningen och separat. I den touchar vi tillsammans med eleverna bokens tema från flera olika håll; de är aktivt deltagande utifrån koncept som boken, musiken och dansföreställningen innehåller och skapar även egna arbeten genom dans, bild, musik och dikt. Eleverna får läsa boken, lyssna på och sjunga till musiken samt prova på rörelser från föreställningen.
 

Vi skräddarsyr gärna ett upplägg baserat på behov och önskemål. Workshopens längd går också att anpassa. 

Funktionsanpassning:
I och med att vi är dansare med pedagogisk utbildning som har erfarenhet och kompetens kring att möta människor med olika funktionsvariationer, anpassar vi föreställningens interaktiva moment samt innehållet i workshopen efter dessa. 

Svallarna i skogen

I skogen möter vi svallarna. Svallarna är nöjda varelser. En dag stöter de på något som kommer att förändra hela deras tillvaro. Ruset av upptäckten gör dem giriga, kommer de någonsin att bli nöjda igen?

Välkommen till Svallarna och deras fantasifulla och sagolika värld. För första gången får vi träffa dessa dansanta och finurliga varelser som tar med oss på en upptäcktsfärd i hållbarhetens tecken. Denna dansföreställning är riktad till de små och nyfikna.

Föreställningen kan ges med tillhörande workshop samt som del av Skapande skola. 

Koreografi och dans: Emelie Boman (YOUdance) & Kajza Rauhala (Akdans)
Musik: Joel Lindberg
Scenografi: Ulla Karlsson

Föreställningen producerades av Norrlandsoperan och Dans i Västerbotten 2019. 

Mikro Makro

Från minsta dammtuss till drömmar och galaxer. I Mikro Makro blir världens underverk synliga i smått och stort. Danskompaniet Nomodaco skapar med enkla medel ett magiskt rum där barn och vuxna kan häpna över livet och världsalltet tillsammans. 

 

I ögonhöjd med sin publik och med en lekfull nyfikenhet undersöker de två dansande och sjungande karaktärerna hur perspektiven kan förändras och hur det mesta hänger ihop, när man tänker efter. Rätt vad det är ryms jordklotet i en glaskula, medan frågan ”vad är större än….” blir en tankeraket ut i kosmos.

 

Mikro Makro är en lika mysig som svindlande föreställning med många tankefrön att ta med sig hem, till förskolan eller skolan. Vad är mindre än minst, vad är större än störst och hur kan vi ta hand om alla skatter i våra fickor och i världen utanför?

 

”Nomodacos barnföreställning leker listigt med skala och proportioner, mellan de små och verkligt stora frågorna.”

Sara Meidell i Västerbottens-Kuriren

 

 

Dotty går och lägger sig (inte)

Det är dags att sova men Dotty stöter på bekymmer. Hur tar man egentligen på sig en pyjamas? Och alla husdjur som ska nattas… Och varför ska man ens sova när man inte är trött? Hellre sysselsätta sig med fingerdans till galoppmusik…

Med sina galanta blusar och fräsiga brillor är Dotty här igen för att utföra stordåd. I sin loop-maskin skapar hon ljudlandskap av vardagsljud och det mesta hon gör blir en knasig dans.

Idé, koreografi, ljudlandskap och dans: Elin Kristoffersson
Kostym: Cecilia Götesdotter Axelsson
Musik: Tchaikovsky: Waltz of the Flowers och Lumbye: Champagnagalopp
Foto: Frida Sjögren

Väven

VÄVEN är ett scenkonstverk med utgångspunkt och inspiration från vävning som hantverk, arbete och plats i samhället. Det är ett möte mellan den rörelsebaserade scenkonsten och den vävande textilkonsten.

Genom cirkusen häpnadsväckande möjligheter och dansens abstraktion rör vi oss under, över, igenom och tillsammans med vävstolen och dess väv. Vi låter kroppen solva, trampa, mata fram och rulla mellan det ömsom lugna och tunga momenten i vävens tillblivelse.

Föreställningen är inspirerad av barnens tankar om det mjuka materialet och upplevelsen av att förkroppsliga de olika rörelserna som vävstolen och väven formar tillsammans. Vilken plats har det mjuka i vårt samhälle idag? Hur värdesätter vi hantverket och vilken plats har det i vårt industriella Norrbotten?

LUMEN

LUMEN är en hyllning till allt som lever och andas.
Genom en värld som reflekterar, glittrar, böljar och transformeras vill vi uppmana publiken att förundras över den skönhet och kreativa rikedom som finns i djur- och växtriket, samt även i våra egna kroppar och sinnen. Stycket öppnar upp för funderingar och samtal kring vår relation till naturen och vår omvärld, hur vi bäst skyddar och stärker biologisk mångfald in en tid som kännetecknas av ”mass-extinction”, samt vad vi tycker är värdefullt.

LUMEN framförs av 3 dansare och två musiker, samt innehåller video projektion. (Mörkläggning krävs.) I kombination med föreställningen erbjuds även publiksamtal och/eller kreativa workshops.