Jag tänker på dig

JAG TÄNKER PÅ DIG låter dig upptäcka eller återupptäcka biblioteket som plats. Som deltagare inbjuds du att följa instruktioner via hörlurar, och interagera med biblioteksmiljön på både väntade och oväntade vis. Med en touch av magisk realism får du uppleva smygkoreografi, censur och glimtar ur böckernas mångtusenåriga historia. Du ges möjlighet att utföra diskreta motståndsaktioner samt upptäcka dolda budskap mitt i det offentliga rummet. JAG TÄNKER PÅ DIG erbjuder ett lekfullt tillfälle att se på ett av våra viktigaste gemensamma utrymmen med nya ögon, och att göra biblioteket till ditt eget. 

JAG TÄNKER PÅ DIG spelas både som skolföreställning och för allmänhet, från ca 10 år. Den finns tillgänglig på svenska, engelska och arabiska(från HT2025) och passar i princip alla bibliotek. Föreställningen är en hyllning till läsandet och biblioteken som försvarare av demokratiska värden och yttrandefrihet.

JAG TÄNKER PÅ DIG blev utvald till Bibu 2024 med följande motivering:

“En varsam röst i hörlurarna guidar oss genom biblioteket. Med utgångspunkt i den egna kroppen rör vi oss i en koreografi genom rummet. Ensam och tillsammans med andra. Med uppdrag förs vi in i litteraturens värld. Ord binder samman tid och rum. Enkla handlingar gör oss till en del av historien. Föreställningen blir en hyllning till läsandet och biblioteken som försvarare av demokratiska värden och yttrandefrihet. Bibliotek som mötesplatser över hela världen – ett kulturpolitiskt ställningstagande.”

Naturen

Naturen – en tragikomisk dansteater om hur människan behandlar naturen

Den Augustprisbelönade barnboksförfattaren och illustratören Emma Adbåges omtyckta bok Naturen blir för första gången en scenproduktion. Den ursprungliga idén till uppsättningen kom från Irma von Platen och Elin Hallgren under hösten 2024 och implementerades i Undantagets verksamhetsplanering för 2025. Musiken är specialskriven av den uppmärksammade Piteå-bördiga artisten Folke Nikanor.

Urpremiär 19 mars 2025. 

DET RÖR PÅ SIG

I DET RÖR PÅ SIG sveps publiken in i en spännande match men utan tävlingsmomentet. Vi möts av motgångar, spänning och framgång, utmaningar och förväntningar. Det är en berättelse om vänskap, kamp och försoning. Där två karaktärer, nr 11 och nr 99, möter varandra, sig själva och sin publik. 

DET RÖR PÅ SIG är inspirerad av mellanstadiebarns bild av hur de rör på sig i sin vardag. Swipeande möter fotboll, pianospelande och en promenad. Träningar möter läxläsning. Förberedelser möter förflyttningar och känslor och nr 11 och nr 99 gestaltar både laganda och individuell styrka. Med fart och fläkt kastas vi mellan vinst och förlust. 

Express yourself

Express yourself

En dans- och musik föreställning inom genren hiphop. Vi vill visa den positiva aspekten av hiphop-kulturen på ett inspirerade och lekfullt sätt.

El diablo es extranjero

 
“Skuld-mätaren” indikerar att invandrare har kommit för att stjäla våra jobb och ”faro-mätaren” blinkar rött” (Eduardo Galeano, Espejos. 2008)

Människor har migrerat sedan början av vår historia men samtidigt har gränserna vuxit. Om allt rör sig, om allt förändras, om gränserna omvandlas. Vem är den verkliga utlänningen då? Är det jag? Är det du? Vi skapar den här föreställningen utifrån tre frågor: vad innebär hemma? Vad innebär det att återvända hem? Vad innebär det att vara utlänning? Vi kommer att utforska dessa frågor tillsammans med invandrare från olika länder och publiken.

El Diablo es extranjero är ett samarbete med Other Side Company från Frankrike och var skapat under den Internationella dansresidens i Östersund arrangeras av Konstnärsnämnden tillsammans med Estrad Norr.

Väven

VÄVEN är ett scenkonstverk med utgångspunkt och inspiration från vävning som hantverk, arbete och plats i samhället. Det är ett möte mellan den rörelsebaserade scenkonsten och den vävande textilkonsten.

Genom cirkusen häpnadsväckande möjligheter och dansens abstraktion rör vi oss under, över, igenom och tillsammans med vävstolen och dess väv. Vi låter kroppen solva, trampa, mata fram och rulla mellan det ömsom lugna och tunga momenten i vävens tillblivelse.

Föreställningen är inspirerad av barnens tankar om det mjuka materialet och upplevelsen av att förkroppsliga de olika rörelserna som vävstolen och väven formar tillsammans. Vilken plats har det mjuka i vårt samhälle idag? Hur värdesätter vi hantverket och vilken plats har det i vårt industriella Norrbotten?

LUMEN

LUMEN är en hyllning till allt som lever och andas.
Genom en värld som reflekterar, glittrar, böljar och transformeras vill vi uppmana publiken att förundras över den skönhet och kreativa rikedom som finns i djur- och växtriket, samt även i våra egna kroppar och sinnen. Stycket öppnar upp för funderingar och samtal kring vår relation till naturen och vår omvärld, hur vi bäst skyddar och stärker biologisk mångfald in en tid som kännetecknas av ”mass-extinction”, samt vad vi tycker är värdefullt.

LUMEN framförs av 3 dansare och två musiker, samt innehåller video projektion. (Mörkläggning krävs.) I kombination med föreställningen erbjuds även publiksamtal och/eller kreativa workshops.